تیرآهن چیست ؟ معرفی انواع تیرآهن و کاربرد های آن

تیرآهن نوعی پروفیل فولادی است که برای ساخت اسکلت سازه‌ها، ستون، خرپا و تیر مورد استفاده قرار می‌گیرد و قدرت لازم برای تحمل بارهای خمشی و لنگر برشی را دارد. این محصول یا به شکل حرف انگلیسی H تولید می‌شود یا I که هرکدام از این شکل‌ها نیز انواع مختلفی دارند. پروفیل‌هایی که به شکل H هستند با نام تیرآهن هاش شناخته می‌شوند؛ برای استعلام نرخ این محصولات می‌توانید روی لینک قیمت هاش کلیک کنید.
این پروفیل‌ها معمولا از جنس فولاد ساخته می‌شوند؛ اما کارخانه‌های مختلف از آلیاژهای فولاد گوناگون استفاده می‌کنند که باعث می‌شود محصولاتشان در بعضی از ویژگی‌ها باهم تفاوت‌های جزئی داشته باشد. تیرآهن‌ها به صورت شاخه‌ای تولید می‌شوند و طول شاخه‌ها نیز معمولا ۶ یا ۱۲ متر است. سطح مقطع آن‌ها از دو بخش بال و جان تشکیل شده است که شکل آن‌ها با توجه به نوع تیرآهن تعیین می‌شود. جان تیرآهن قسمت افقی بدنه است و بال‌ها دو قسمت عمودی هستند که با زاویه ۹۰ درجه نسبت به جان قرار می‌گیرند.

 

انواع تیرآهن

تیرآهن‌ها در انواع مختلفی تولید می‌شوند که بعضی از آن‌ها در ساخت‌وساز کاربرد بیشتری دارند و فعالان صنعت ساخت‌وساز آن‌ها را می‌شناسند. بعضی دیگر از این محصولات مانند تیرآهن لینتل بخاطر کاربرد محدودی که دارند، شناخته‌شده نیستند. در ادامه توضیح می‌دهیم انواع “تیرآهن چیست” و همچنین درباره ویژگی‌های این محصولات صحبت خواهیم کرد.

تیرآهن فایکو

تیرآهن فایکو یکی از پرطرفدارترین انتخاب‌ها در پروژه‌های ساختمانی است، به‌ویژه زمانی که استحکام و کیفیت حرف اول را می‌زند. اما شاید برایتان سوال شود تیرآهن فایکو چیست و چرا این‌قدر مورد توجه قرار گرفته است؟ این محصول، تولید شرکت فولاد البرز ایرانیان (فایکو)، با استفاده از مواد اولیه مرغوب و استانداردهای بین‌المللی ساخته می‌شود و به دلیل دوام بالا و ابعاد دقیق، در بسیاری از سازه‌ها از جمله اسکلت‌های فلزی و سوله‌ها به کار می‌رود.

تیرآهن CPE (لانه زنبوری)

در بدنه تیرآهن‌های لانه زنبوری حفره‌های هشت ضلعی که شبیه به کندوی زنبور هستند، وجود دارد و این مهم‌ترین وجه تمایز این پروفیل‌های فولادی با سایر انواع تیرآهن است. با وجود این حفره‌ها، امکان عبور اتصالات و سیم از اسکلت سازه وجود دارد، اما مقاومت خمشی این تیرها نسبت به سایر انواع تیرآهن‌ها کم‌تر است. به همین دلیل معمولا بعد از عبور اتصالات و سیم‌ها، حفره‌های تیر را با مصالح مناسب پر می‌کنند. قیمت هر شاخه تیرآهن CPE نسبت به سایر محصولات مناسب‌تر است، زیرا حفره‌های خالی موجود در بدنه این پروفیل‌ها باعث می‌شود وزن آن‌ها نسبت به تیرهای دیگر کم‌تر باشد.

تیرآهن IPE (بال نیم‌پهن)

این محصول پرکاربردترین نوع تیرآهن در بازار ایران است و به شکل I تولید می‌شود. کارخانه‌های ایرانی این محصول را مطابق با استانداردهای اروپا تولید می‌کنند؛ نقشه‌های ساختمان‌های ایرانی نیز بر اساس همین استانداردها کشیده می‌شود و به همین خاطر است که تیرهای IPE یا معمولی تا این اندازه کاربردی هستند. مهم‌ترین مشخصه این تیرها، اندازه برابر بال‌ها در تمام طول شاخه است.

 

تیرآهن IPB (هاش)

یکی از سوالات رایج در پروژه‌های ساختمانی این است که تفاوت تیرآهن و هاش در چیست و کدام گزینه برای استفاده مناسب‌تر است. تیرآهن معمولی به دلیل داشتن بال‌های باریک‌تر، بیشتر در سازه‌های سبک به کار می‌رود، در حالی که تیرآهن هاش با بال‌های عریض‌تر و جان ضخیم‌تر، برای تحمل بارهای سنگین‌تر و ایجاد سازه‌هایی مقاوم‌تر طراحی شده است. این تفاوت‌ها باعث شده که هاش انتخابی ایده‌آل برای پروژه‌های بزرگ مانند پل‌ها، برج‌ها و سازه‌های صنعتی باشد.

تیرآهن INP

این تیرآهن‌ها هم به شکل I هستند، اما فرم بال‌هایشان با نوع IPE متفاوت است. در تیرآهن‌های INP ضخامت بال‌ها با نزدیک شدن به جان افزایش پیدا می‌کند، به همین دلیل وقتی از روبه‌رو به این محصول نگاه می‌کنید، بال‌های آن شیب‌دار است. تیرهای INP مطابق با استاندارد چین و روسیه تولید می‌شوند. بعضی از پروژه‌های عمرانی ایران از این تیرآهن‌های INP استفاده می‌کنند و به همین خاطر این محصولات از کشورهایی چون چین، روسیه و کره به ایران وارد می‌شوند.

نوشته قبلی

انواع میلگرد و کاربرد آن در صنعت ساخت و ساز

نوشته بعدی

ورق فولادی چیست و انواع ورق فولادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟

ایجاد حساب کاربری

تماس تلفنی